Skovård

VÅRD AV SKOR OCH KÄNGOR TILLVERKADE I LÄDER

BORSTA, SPOLA & RENGÖR

Ta bort eventuella skosnören på dina kängor och plocka ur innersulorna. Rengör dem utvändigt med ljummet vatten och en skoborste för att få bort smuts och gamla skovårdsprodukter. Spola även av sulorna undertill och peta bort eventuella stenar som kan ha fastnat där. Skaka ur eventuell sand och annat löst skräp. Ta sedan en borste och borsta ur kängorna ordentligt. Om kängorna är riktigt smutsiga inuti kan de sköljas ur med rinnande vatten, för att sedan torka. Låt kängorna torka i vanlig rumstemperatur, gärna med istoppade bollar av tidningspapper som tar upp fukt.

 

VAXA

När kängorna torkat är det dags att behandla dem med ett lädervax. Smörj på en liten mängd vax (som en ärta eller två) med fingrarna eller med en trasa, glöm inte plösen och sömmarna. Torka bort överflödigt vax och sätt tillbaka innersulorna och skosnörena igen.

 

VÅRD AV KÄNGOR I MOCKA ELLER NUBUCK

Borsta (gärna med en mockaborste), spola och rengör dina kängor enligt ovan. Innan kängorna impregneras ska de vara rena och torra. Impregnera kängorna med en miljövänlig impregneringsspray och låt dem torka i vanlig rumstemperatur.